БРАЗИЛИЯ - КАРНАВАЛА В РИО

Бразилия, София - Париж - Рио - Париж - София
Карнавалът в Рио е не просто фантастично шоу на музиката, самбата и цветовете, той е начин на мислене и на живот на всеки бразилец. Потопете се в ритъма на самбата! Промоционални цени за записване в последната минута.
  • Програма
  • Обща информация за Бразилия
  • Полезно е да знаете
1 ден -

Отпътуване от летище София 06:55 ч. Пристигане на летище Шарл де Гол в Париж в 08:50 ч. и продължаване за Рио де Жанейро с полет на Air France в 10.30 ч. Пристигане в 19.20 ч. Посрещане и трансфер до хотела. Свободно време за почивка и първи впечатления от Рио. Нощувка.


2 ден -

Закуска. Днес предстои среща с безспорния символ на Рио де Жанейро - статуята на Христос Изкупителя – дълга 38 м. Отправяме се към планината Корковадо - част от Националния парк Тижука - 8 154 акра населена тропическа гора в сърцето на града. Изкачването на стръмните склонове продължава около 20 мин. и ни отвежда на върха на Рио – една съвършена картина от преливащи се пейзажи. Панорамната гледка е изумителна - най-подходящото място да наблюдавате живота на Рио де Жанейро. Спускане отново в Косме Вело, откъдето екскурзията продължава към Маракана – най-големият стадион в света, построен през 1950 г. за Световното първенство по футбол. Следобед - свободно време. Нощувка.


3 ден -

Закуска. Възможност за допълнителна екскурзия до един от символите на Рио – Захарната Глава. Турът започва с обиколка на района Ботафого и центъра на Рио. Продължава се към кокетният район Урка, откъдето с кабинков лифт изкачвате хълма Morro da Urka и продължавате към Sugar Loaf (Захарната глава – 395 м). Панорамната гледка, която се открива от върха е несравнима – от една страна залива Гуанабара, центъра на Рио и моста Нитерой и от друга Корковадо с великата статуя в контраст с Атлантическия океан и изящната усмивка на плажа Копакабана /допълнително се заплаща/. Подготовка за най-зрелищната и пищна нощ от Карнавала – Парадът на победителите. Билетът за парада и трансферите са включени в цената.


4 ден -

Закуска. Заслужена почивка и безгрижие. Можете да се отдадете както на плаж и пазаруване, така и да отидете самостоятелно до Самба Сити, което се намира в пристанищния район на Рио. Тук са базирани 14 школи по самба. Всеки ден се организират карнавални шоу програми с подготвени за истинския парад алегорични платформи, представления на танцови групи и мини паради. Гостите на града могат да станат свидетели на репетициите на школите по самба, процеса на създаване на карнавалните костюми, настройките на ударните инструменти и т.н. Нощувка.


5 ден -

Закуска. Предлагаме Ви да посетите курорта Петрополис. Около 10.30 ч. Потегляме към Имперския град – Петрополис, който се намира на 60 км. от Рио. Градът е кръстен на бразилския император Педро II, който пленен от красотата му купува тук имение - лятна резиденция. Днес къщата е трансформирана в Имперски музей, където са изложени античните мебели и скъпоценности, принадлежали на кралското семейство. Този планински град е известен с автентична атмосфера и духа на онези времена - калдъръмени улици, карети и малки площадчета, покрити с нежни цветя. Следобед- свободно време /допълнително се заплаща/. Нощувка.


6 ден -

Закуска. Свободно време с възможност за допълнителна екскурзия по желание на групата: Тижука джип тур: Екскурзията се провежда с джипове в националния парк Тижука, най-големия горски масив в света, разположен на територията на град. Посещение на най-голямата фавела в Латинска Америка – Росинха /допълнително се заплаща/. Нощувка.


7 ден -

Закуска. Посветете деня на едно романтично пътешествие до частен тропически остров. Екскурзията е по желание и с доплащане. Един цял ден песни, танци и омайваща кайпериня – коктейл от кашаса, много лед и зелени лимони, плаж, хамаци разположени под шарена сянка, сочни плодове, богато барбекю за обяд и чаровните усмивки на домакините /допълнително се заплаща/. Нощувка.


8 ден -

Закуска. Последният ден може да посветите на всичко онова, което не успяхте да направите или да се върнете отново на някое от любимите кътчета в Рио. Полет за Париж в 17.50 ч.


9 ден -

Пристигане в Париж 8:35 ч. и следва полет за София в 10:10 ч. Пристигане на летище София в 13:55 ч.


Програмата не се предлага в момента!

Обща информация: Граница на север с Венецуела, Гвияна, Суринам, Френска Гвияна и Атлантическия океан, с който граничи и на изток, на юг с Уругвай и на запад с Аржентина, Боливия, Перу и Колумбия. Най-дългата граница е с Атлантическия океан. Бразилия е 5-тата по големина държава в света и заема почти половината от територията на Южна Америка. Състои се от 26 Федерални Щата и столицата Бразилия. Страната се състои на 60% от планински плата и 40% равнини. На юг, при триъгълника Бразилия, Аржентина, Парагвай, сред джунглата се намира водопада Iguasu. Платото Гвияна северно от Амазонка се състои частично от гъсти гори, частично от каменна пустиня. Между Амазонка и реките на Север е разположен Федералния Щат Мато Гросо, огромната планинска равнина на Бразилия. Планините на Югоизток, Сиера ди Мантикиера, достигат до височи. от 2 800 м. По-ниските планини, например в Рио де Жанейро, създават бариера на Атлантическия бряг, която е накъсана от редица лагуни. Най-гъсто население са Федералните Щати Минас Жераис (на Юг), Сао Паоло, Рио де Жанейро и Парана.

Столица: Бразилия.

Послство на Република България:

BRASIL, BRASILIA D.F. 70 432
Embaixada da Republica da Bulgaria
Sen-Avenida das Nacoes Quadra 801, lote 08
Brasilia D.F., CEP 70432-900
Tel: (0055 61) 223-6193; 225 3243; 223 9849; 322 3321
Fax: (0055 61) 323-3285

Площ: 8,547,403 кв.км.

Брой население: 184,954,024 милиона жители.

Държавна форма: Федерална Република.

Език: Национален език – португалски, запазени са редица индиански езици, във всички големи градове и курорти се говори английски, на много места и испански.

Религия: 80 %  - романо-католици.

Визови и митнически разпоредби: От 12 октомври 2005 г. влезе в сила Споразумението между правителството на Република България и правителството на Федеративна република Бразилия за частична отмяна на изискванията за визи. Българските граждани, притежатели на валидни обикновени паспорти, могат да влизат, да преминават транзит или да пребивават на територията на Федеративна република Бразилия без визи за срок до 90 дни, който може да бъде продължен до 180 дни за една година от деня на първото влизане. Паспорт с валидност най-малко 6 месеца от датата на влизане, самолетен билет за завръщане и финансови средства за пребиваване. В самолета се дава входен формуляр, който попълвате и представяте на КПП. Съхранявайте внимателно този формуляр, защото трябва отново да го представите при напускане на страната. Безмитно можете да внесете 600 цигари; 2 литра концентриран алкохол; 3 литра вино; 280 милилитра парфюм; 700 милилитра тоалетна вода. Хранителни стоки от растителни семена се конфискуват. На заминаване се конфискуват сувенири произведени от защитени животни – папагалови пера, броня на костенурка, крокодилска кожа. При опит за нелегално изнасяне глобите са много високи.

Часови пояс: Обхваща 4 часови пояса – първата зона обхваща океанските острови с - 2 часа по Гринуич, втората зона /или официалното бразилско време/ обхваща района на столицата Бразилия и щатите Минас Жераис, Гояс, Токантинас и всички такива граничещи с Атлантическия океан с - 3 часа разлика по Гринуич, третия часови пояс обхваща щатите Мато Гросо до Сул, Мато Гросо, Рорайма, Родония, западната част на щата Пара и източната част на щата Амазона с - 4 часа по Гринуич, четвъртия пояс с - 5 часа по Гринуич обхваща югозападната част на Амазона и щата Акре.

Климат: Поради изключително големите размери на страната климата между север и юг, вътрешността на страната и крайбрежието е изключително различен. На север целогодишно има голяма влажност на въздуха, а температурите и денем и нощем са между 25-35 градуса. От м. Юни до м. Октомври е сухия период. В североизточната част от м. Декември до м. Март има дълготрайни валежи, на юг годишните времена са по-силно изразени. За разлика от северната част във вътрешността на страната рядко падат валежи. Само в планините на Минас Жераис и далечния юг понякога температурите падат около 0 градуса. Дъждовния период на север е от м. Януари до м. Април, в района на Рио/ Сао Паоло от м. Ноември до м. Март.

 

Валута: Официална валута – Реал (BRL). 1 Щатски долар се разменя за 2,1429 Реала; 1 Евро се разменя за 2,7696 Реала /последна информация от м. Януари 2007г/. Безпроблемно е разплащането почти навсякъде с всички видове международни кредитни карти. Почти навсякъде има и банкомати. Банките работят от понеделник до петък от 10:00 ч. до 16:00 ч., чейндж бюрата затварят към 17:00 - 18:00 ч.

Телефонни разговори: Кодът за България е 00359. Ако искате да се обадите у дома набирате след кода на България съответния код на града, като нулата отпред отпада /например за София набирате само 2/ и желания от вас номер. Същото важи и за мобилните телефони. М-Тел има покритие в Бразилия. В случай, че искате да изпратите съобщение по мобилен телефон /за абонатите на Мобилтел/ избирането на кода на страната отпада/, за телефонен разговор набирате кода за нашата страна +359. Поради високата стойност на разговорите по български мобилен телефон препоръчваме закупуването на карта на местен оператор, с която разговорите излизат значително по-евтини. От България Ви избират само с кода валиден за нашата страна. От телефона на хотела ви препоръчваме да водите кратки разговори.

Шофиране: Необходима е международна шофьорска книжка, макар и българската да се признава, стига да не е много стара. Главните пътища са в много добро състояние, магистралите отговарят на европейските стандарти. Общинските райони обаче не са добре обозначени със знаци и често се срещат дупки и неравности. Не се препоръчва шофирането извън градските райони нощем поради внезапно преминаващи животни и захвърлени счупени коли край пътя. В отдалечените райони мръсните улици са обичайно явление. Спазвайте ограниченията на скоростта – на магистрала 120 км/ч, 60 км/ч в населени места. Независимо, че тези ограничения почти не се спазват, понякога глобите могат да бъдат солени. Много градове имат скрити камери за фиксиране на нарушителите. Колите от дясно са с предимство. Алкохолът не е напълно забранен, но установяването на повече от 0,5 промила в кръвта води до сериозни глоби.

Бакшиш: Независимо, че хотелите и ресторантите включват предварително 10% за обслужване, келнерите винаги очакват бакшиш. Таксиметровите шофьори получават рядко бакшиш, но ако са били изключително любезни и старателни заслужават малка награда за това. Задължително е да дадете бакшиш на пиколото с размер не по-голям от 5 Евро. Самоназначили се регулатори по паркинги е добре задължително да бъдат възнаградени, в противен случай съществува риска да намерите колата издраскана.

Видеокамери: Не се изисква задължително деклариране, в случай, че носите обаче повече от една камера е желателно да я декларирате.

Фото: Можете да снимате всичко, освен изрично забранените обекти, обозначени с табелка. По принцип бразилците обожават да бъдат снимани, но все пак ако някой се обърне с гръб към камерата или фотоапарата – не настоявайте. Избягвайте да снимате военни обекти, полицаите също не обичат да бъдат снимани. Грози ви опасност от кражба когато носите камерата или фотоапарата окачена открито на врата, по добре ги транспортирайте в чанта.

Пазар: Работното време на магазините е различно. Повечето магазини са отворени от понеделник до петък от 09:00 ч. до 18:30 ч., в по-малките населени места обикновенно има обедна почивка около 2 часа. Само големите магазини работят до 22,00 ч. Извън това време можете да намерите повечето необходими неща в дрогерии, бензиностанции, на автобусни спирки и на гарата или летището.

Транспорт: В големите градове и курорти има таксита. За да избегнете измама задължително проверете дали има брояч и внимавайте той да е включен по време на пътуването. Ако няма брояч задължително уговорете цената преди началото на пътуването. Старайте се да имате винаги дребни пари в себе си когато ползвате такси – основен проблем винаги е, че шофьорите нямат дребни за да ви върнат ресто.

Питейна вода: Препоръчва се основно консумацията на бутилирана минерална вода. Необходимо е да се избягва пиенето на вода от водопроводната мрежа и консумацията на плодове и зеленчуци, преди да са добре измити. В някои райони са необходими предпазни мерки срещу болестта холера.

Храна и напитки: Студените напитки често разстройват стомаха. Преди всичко през първите дни на вашата почивка избягвайте студените напитки с много лед. Не приемайте напитки от вече отворени бутилки – задължително настоявайте бутилката да бъде отваряна пред вас, за да избегнете измама. Никога не пийте прясно мляко преди да сте се убедили, че то е сварено. Пийте прясно изцедени сокове само когато виждате машината и човека, който ги изстисква, защото в повечето случаи това са недобре почистени машини и мръсни ръце, единствено във високореномираните хотели и заведения имате сигурност, че се полагат необходимите хигиенни грижи. Избягвайте да се храните с ястия от открити улични щандове или прекомерно евтини улични ресторанти, тъй като не се спазват необходимите хигиенни условия. Опасно е също така да ядете храна със сурово месо, сурова риба, салати с майонези.

Облекло: Подберете такова облекло, което да отговаря на температурите. Бразилците изключително много държат на облеклото. Навсякъде ще видите хора облечени по последна мода. За облеклото и външния вид се полагат изключително много грижи. Оскъдното облекло е нещо нормално. Можете да се разхождате дори по бански по улиците, можете да се храните в ресторантите дори по къса пола и горнище на бански. Така можете да ходите и на пазар. През лятото повечето жени носят същото облекло вечерта, което и през деня на плажа.

Здравни съвети: Задължителни имунизации не се предписват, независимо от това за онези, които възнамеряват да посетят бразилските щати Акре, Амапа, Амазонас, Баия, Столичния федерален окръг, Гояс, Мараняо, Мато Гросу, Мато Гросу ду Сул, Минас Жераис, Пара, Рондоня, Рораима, Сао Пауло и Токантинс, е препоръчително ваксинирането срещу жълта треска. За зоните на Амазонас и Пантанал (Мото Гросу) е добре да се спазва антималарична профилактика, както и други превантивни мерки, свързани с тропични и субтропични заболявания (тетанус, тиф и хепатит). Във всеки хотел има лекар на разположение /в определен график/. Болниците в големите градове отговарят напълно на европейските стандарти.

Електрически ток: Електрическото напрежение не е единно – в Рио де Жанейро, Сао Паоло, Бело Хоризонте, Корумба и Фос до Игауасо напрежението е 220 Vи 110 V, в Манаус напрежението е само 110 V. В Бразилия, Форталеза, Ресифе и Сао Луизна напрежението е 220 V, препоръчва се да носите адаптер.

Сигурност: Рискови зони са всички маргинални квартали (фавели) в големите градове като Рио де Жанейро, Сао Пауло, Салвадор и столицата Бразилия. Да се избягва шофиране нощно време по пътищата на страната и по неосветените улици на населените места. Съветваме Ви да не посещавате гетата. Риска от криминално деяние се покачва нощем особенно в малките неоживени улици и на плажа. В големите градове - туристически центрове, съществува голяма опасност от грабежи и нападения, които при определени ситуации застрашават дори живота на туристите. Препоръчваме да държите ценности, документи и кредитни карти в хотелския сейф и да носите малки суми в себе си. Добре е и задграничния Ви паспорт да се съхранява там, а във вас да носите просто фотокопие. На обществени места е добре да не парадирате с висок говор на чужд език, видеокамери или фотоапарати окачени на врата, скъпи бижута, всичко което от далече показва че сте чужденец – така привличате крадците. За по-дълги разстояния препоръчваме от гледна точка на сигурност ползването на таксита, а не на метрото – особенно в Рио де Жанейро. При нападенията избягвайте да се отбранявате, престъпниците са изключително брутални. Не очаквайте особено голяма помощ в такива случаи от полицията, откраднатите вещи почти никога не се намират, а обявяването им в полицията е полезно единствено с цел документа да ви послужи пред застрахователя. Пътуващи сами жени не трябва да се притесняват в Бразилия. Независимо, че рядко се виждат сами жени без придружители в заведенията, ако откажете любезно на появил се ухажор обикновено натрапниците бързо се отдалечават.

Информация за терористична опасност за Бразилия: Към настоящия момент няма данни за извършени терористични актове на територията на Република Бразилия.