Вашата оценка
10 вкусни ястия, които задължително трябва да опитате когато посетите Италия
19 Октомври 2015
Добре известни италиански блюда придобиват ново измерение, ако ги пробвате в родината им.
Салата Капрезе (caprese)
Своето название салатата Капрезе получава в чест на италианския остров Капри. Тя се явява едно от най-известните италиански блюда. Освен това има доста патриотична окраска, тъй като всички инградиенти символизират цветовете на италианското знаме. Моцарела и домати се нарязват на филийки, красиво се нареждат в чинията, редувайки се с листа ароматен босилек и се поливат нежно с ароматен зехтин.
Брускета (bruschetta)
Леката закуска брускета представлява запечени на грил филийки хляб, натъркани с чесън и полети със зехтин. Върху този топъл сандвич се слагат различни гарнитури от шунка, моцарела, домати, маслини и др. Най-популярният вид брускета е с домати и босилек. Това ястие е измислено в централна Италия, но сега го приготвят повсеместно на територията на страната.
Качуко (cacciucco)
Традиционно тази гъста супа от морски продукти се готви от рибен бульон, доматена паста, не по-малко от 5 вида риби и червено вино. Според стара италианска легенда, качуко за първи път приготвила вдовицата на рибар, от продуктите които всеки приятел на мъжа й не му се досвидило да й даде. Тази супа е много популярна в Тоскана – в пристанищното градче Ливорно.
Фритата (frittata)
Фритатата може да се нарече омлет по италиански, в който се добавят различни плънки: сирене, зеленчуци, колбаси, месо, понякога даже картофи, останали от вчерашната вечеря. Традиционната фритата първоначално се приготвя на котлон, а след това се запича във фирната, в нея се добавят праз лук и пармезан. Във фритатата, която ще Ви сервират в Неапол, най-вероятно ще има и макарони.
Тирамису (Tiramisu)
Десертът тирамису е широко известен в цял свят, поднасят го в ресторантите във всяка страна, но неговата родина е Италия. По традиционната рецепта той не се изпича и представлява не торта, както сме свикнали да го виждаме, а добре пропит с крем десерт. Между другото името му се превежда като „повдигни ме”. Възможно е заради възбудителните свойства на неговите продукти (какао, ванилия, шоколад, ликьор Амарето), които се явяват афродизиаци.
Канелони (cannelloni)
Традиционните канелони представляват паста във вид на тръбичка с дължина 10 см и диаметър 2–3 см. В стандартна порция обикновено се предлагат 4–5 канелони. Пастата се сварява, а след това тръбичките се пълнят със сирене, рикота, спанак, месо или други съставки и се запичат на фурна. В град Болоня можете да пробвате канелони болонезе.
Калцоне (calzone)
Калцонето е италианска закрита пица. Плънката се слага върху тестото, което след това се прегъва и формата му наподобява полумесец. Ароматът на калцонето, което в превод означава „панталони”, може да се усети, като се отвори тестото. Малките пици – калцончели („панталончета”) се правя във вид на закуска с форма на полукръг. Това ястие се ползва с голяма популярност в централните и южни части на Италия, където се сервира на закуска.
Котлети по-милански (cotoletta alla Milanese)
Котлетите по милански макар и да имат това название, всъщност повече приличат на шницели. По-правилно е да се каже филе по милански, тъй като за тяхното приготвяне се използва най-доброто месо, добре изпържено в панировка. За първи път рецептата на cotoletta alla Milanese се среща в меню от 1134 г. на една от кралските вечери.
Ньоки (gnocchi)
Ньоките са италиански галушки или кнедли, които се приготвят в различни региони на Италия с различни добавки и сосове, но основните съставки са сирене, картофи, спанак, тиква, грис или царевично брашно. Подправят се с доматен или друг сос. Ньоките се сервират като самостоятелно ястие, но и като гарнитура. Освен с обичайния размер (например 2 см), се правят и съвсем малки – ньокети.
Каноли (cannoli)
Този традиционно сицилиански десерт представлява хрускава вафлена тръбичка, гарнирана с разбита рикота, маскарпоне, добавени ванилов или шоколадов сироп, вино Марсала или розова вода. В стари времена канолите са били празничен десерт и са се намирали само по време на карнавала. Понастоящем може да си поръчате във всеки ресторант в Италия.
Салата Капрезе (caprese)
Своето название салатата Капрезе получава в чест на италианския остров Капри. Тя се явява едно от най-известните италиански блюда. Освен това има доста патриотична окраска, тъй като всички инградиенти символизират цветовете на италианското знаме. Моцарела и домати се нарязват на филийки, красиво се нареждат в чинията, редувайки се с листа ароматен босилек и се поливат нежно с ароматен зехтин.
Брускета (bruschetta)
Леката закуска брускета представлява запечени на грил филийки хляб, натъркани с чесън и полети със зехтин. Върху този топъл сандвич се слагат различни гарнитури от шунка, моцарела, домати, маслини и др. Най-популярният вид брускета е с домати и босилек. Това ястие е измислено в централна Италия, но сега го приготвят повсеместно на територията на страната.
Качуко (cacciucco)
Традиционно тази гъста супа от морски продукти се готви от рибен бульон, доматена паста, не по-малко от 5 вида риби и червено вино. Според стара италианска легенда, качуко за първи път приготвила вдовицата на рибар, от продуктите които всеки приятел на мъжа й не му се досвидило да й даде. Тази супа е много популярна в Тоскана – в пристанищното градче Ливорно.
Фритата (frittata)
Фритатата може да се нарече омлет по италиански, в който се добавят различни плънки: сирене, зеленчуци, колбаси, месо, понякога даже картофи, останали от вчерашната вечеря. Традиционната фритата първоначално се приготвя на котлон, а след това се запича във фирната, в нея се добавят праз лук и пармезан. Във фритатата, която ще Ви сервират в Неапол, най-вероятно ще има и макарони.
Тирамису (Tiramisu)
Десертът тирамису е широко известен в цял свят, поднасят го в ресторантите във всяка страна, но неговата родина е Италия. По традиционната рецепта той не се изпича и представлява не торта, както сме свикнали да го виждаме, а добре пропит с крем десерт. Между другото името му се превежда като „повдигни ме”. Възможно е заради възбудителните свойства на неговите продукти (какао, ванилия, шоколад, ликьор Амарето), които се явяват афродизиаци.
Канелони (cannelloni)
Традиционните канелони представляват паста във вид на тръбичка с дължина 10 см и диаметър 2–3 см. В стандартна порция обикновено се предлагат 4–5 канелони. Пастата се сварява, а след това тръбичките се пълнят със сирене, рикота, спанак, месо или други съставки и се запичат на фурна. В град Болоня можете да пробвате канелони болонезе.
Калцоне (calzone)
Калцонето е италианска закрита пица. Плънката се слага върху тестото, което след това се прегъва и формата му наподобява полумесец. Ароматът на калцонето, което в превод означава „панталони”, може да се усети, като се отвори тестото. Малките пици – калцончели („панталончета”) се правя във вид на закуска с форма на полукръг. Това ястие се ползва с голяма популярност в централните и южни части на Италия, където се сервира на закуска.
Котлети по-милански (cotoletta alla Milanese)
Котлетите по милански макар и да имат това название, всъщност повече приличат на шницели. По-правилно е да се каже филе по милански, тъй като за тяхното приготвяне се използва най-доброто месо, добре изпържено в панировка. За първи път рецептата на cotoletta alla Milanese се среща в меню от 1134 г. на една от кралските вечери.
Ньоки (gnocchi)
Ньоките са италиански галушки или кнедли, които се приготвят в различни региони на Италия с различни добавки и сосове, но основните съставки са сирене, картофи, спанак, тиква, грис или царевично брашно. Подправят се с доматен или друг сос. Ньоките се сервират като самостоятелно ястие, но и като гарнитура. Освен с обичайния размер (например 2 см), се правят и съвсем малки – ньокети.
Каноли (cannoli)
Този традиционно сицилиански десерт представлява хрускава вафлена тръбичка, гарнирана с разбита рикота, маскарпоне, добавени ванилов или шоколадов сироп, вино Марсала или розова вода. В стари времена канолите са били празничен десерт и са се намирали само по време на карнавала. Понастоящем може да си поръчате във всеки ресторант в Италия.