Вашата оценка

10 вкусни ястия, които задължително трябва да опитате когато посетите Италия

19 Октомври 2015
10 вкусни ястия, които задължително трябва да опитате когато посетите Италия
Добре известни италиански блюда придобиват ново измерение, ако ги пробвате в родината им.

Салата Капрезе (caprese)
Своето название салатата Капрезе получава в чест на италианския остров Капри. Тя се явява едно от най-известните италиански блюда. Освен това има доста патриотична окраска, тъй като всички инградиенти символизират цветовете на италианското знаме. Моцарела и домати се нарязват на филийки, красиво се нареждат в чинията, редувайки се с листа ароматен босилек и се поливат нежно с ароматен зехтин.
 
Брускета (bruschetta)
Леката закуска брускета представлява запечени на грил филийки хляб, натъркани с чесън и полети със зехтин. Върху този топъл сандвич се слагат различни гарнитури от шунка, моцарела, домати, маслини и др. Най-популярният вид брускета е с домати и босилек. Това ястие е измислено в централна Италия, но сега го приготвят повсеместно на територията на страната.
 
Качуко (cacciucco)
Традиционно тази гъста супа от морски продукти се готви от рибен бульон, доматена паста, не по-малко от 5 вида риби и червено вино. Според стара италианска легенда, качуко за първи път приготвила вдовицата на рибар, от продуктите които всеки приятел на мъжа й не му се досвидило да й даде. Тази супа е много популярна в Тоскана – в пристанищното градче Ливорно.
 
Фритата (frittata)
Фритатата може да се нарече омлет по италиански, в който се добавят различни плънки: сирене, зеленчуци, колбаси, месо, понякога даже картофи, останали от вчерашната вечеря. Традиционната фритата първоначално се приготвя на котлон, а след това се запича във фирната, в нея се добавят праз лук и пармезан. Във фритатата, която ще Ви сервират в Неапол, най-вероятно ще има и макарони.
 
Тирамису (Tiramisu)
Десертът тирамису е широко известен в цял свят, поднасят го в ресторантите във всяка страна, но неговата родина е Италия. По традиционната рецепта той не се изпича и представлява не торта, както сме свикнали да го виждаме, а добре пропит с крем десерт. Между другото името му се превежда като „повдигни ме”. Възможно е заради възбудителните свойства на неговите продукти (какао, ванилия, шоколад, ликьор Амарето), които се явяват афродизиаци. 
 
Канелони (cannelloni)
Традиционните канелони представляват паста във вид на тръбичка с дължина 10 см и диаметър 2–3 см. В стандартна порция обикновено се предлагат 4–5 канелони. Пастата се сварява, а след това тръбичките се пълнят със сирене, рикота, спанак, месо или други съставки и се запичат на фурна. В град Болоня можете да пробвате канелони болонезе.  
 
Калцоне (calzone)
Калцонето е италианска закрита пица. Плънката се слага върху тестото, което след това се прегъва и формата му наподобява полумесец. Ароматът на калцонето, което в превод означава „панталони”, може да се усети, като се отвори тестото. Малките пици – калцончели („панталончета”) се правя във вид на закуска с форма на полукръг. Това ястие се ползва с голяма популярност в централните и южни части на Италия, където се сервира на закуска.
 
Котлети по-милански (cotoletta alla Milanese)
Котлетите по милански макар и да имат това название, всъщност повече приличат на шницели. По-правилно е да се каже филе по милански, тъй като за тяхното приготвяне се използва най-доброто месо, добре изпържено в панировка. За първи път рецептата на cotoletta alla Milanese се среща в меню от 1134 г. на една от кралските вечери.
 
Ньоки (gnocchi)
Ньоките са италиански галушки или кнедли, които се приготвят в различни региони на Италия с различни добавки и сосове, но основните съставки са сирене, картофи, спанак, тиква, грис или царевично брашно. Подправят се с доматен или друг сос. Ньоките се сервират като самостоятелно ястие, но и като гарнитура. Освен с обичайния размер (например 2 см), се правят и съвсем малки – ньокети.  
 
Каноли (cannoli)
Този традиционно сицилиански десерт представлява хрускава вафлена тръбичка, гарнирана с разбита рикота, маскарпоне, добавени ванилов или шоколадов сироп, вино Марсала или розова вода. В стари времена канолите са били празничен десерт и са се намирали само по време на карнавала. Понастоящем може да си поръчате във всеки ресторант в Италия.


 
Архив новини
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на нашите услуги Вие приемате употребата на „бисквитките“ от наша страна. Научете повече
Разбрах